Givande samtal på tåget

Att åka tåg varannan torsdag till och från Stockholm, kan vara en mycket givande upplevelse på flera sätt. Jag får tid att läsa, reflekterar, skriva och prata med intressanta människor på tåget.

I torsdags satt jag bredvid en kvinna som först var ganska tyst (kan bero på att tåget avgår kl 6 på morgonen) men sedan visade det sig att hon hade jätte mycket att berätta.

Hon hade i många år jobbat som lärare. Men var nu mera konsult inom IT lösningar för skolan. När jag berättade att jag just hade börjat på min magister och var intresserat av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar fick vi ett mycket intressant samtal. Hennes som i dag är i 30 års åldern fick sin Asperger diagnos när han var omkring 12 år. Det som för en person kan vara en bekräftelse på svårigheter, kan för en annan upplevas som en stämpel och en begränsning. För denna familj betydde det en helt ny start. De fick redskap att hanterar vardagen

Jag bär med mig hennes tankar när jag läser om fronesis – praktisk kunskap, om ethos – etik som var en diskussions grund under antiken, men numera är en värdegrund. Jag bär med mig hennes tankar när jag läser Aristoteles och hans tankar kring kunskap och tänker att jag måste träffa flera människor som vill berätta för mig. Att stöta och blöta tankar är spännande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>