Ordförståelse

När man ger sig in på ett nytt område kan man stöta på ord man inte har hört förut. I filosofin möter jag nya ord och termer varje gång jag öppnar en bok. Just nu känns det som om jag simmar runt i en bottenlös sjö med ord som ”förhanden”, ”cogito”, ”praktisk värld”, ”aritmetik”. Vissa ord är uppfunna av filosofen, denna har resonerat sig fram till ett ord som innebär just den tanken som filosofen försöker ge uttryck för. Andra ord har en betydelse.

Aritmetiken är den äldsta grenen av matematiken och ligger till grund för all övrig matematik. Grunden till aritmetiken ligger i förmågan att jämföra olika egenskaper hos saker i form av antal, storlek och form.

Cogito är latin och betyder  ‘jag tänker’. Innebörden i begreppet cogito och i frasen ”cogito ergo sum”, ”Jag tänker, alltså är jag till”, som lanserades av 1600-talsfilosofen René Descartes, är att all kunskap och vetenskap har sin grund i det mänskliga förnuftet eller, som man brukat uttrycka det under 1900-talet, i subjektet.

Så betyder orden det de egentlig betyder i den kontext som filosofen har satt dem i? Undrar om det går att bli tokig av att tänka för mycket på ord?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>